Sunt românii interesaţi de alimentaţia sănătoasă? - Studiu Mercury Research

Din studiul derulat de Mercury Research în iulie 2019 în asociaţie cu Global Market Research, studiu realizat şi în alte 16 ţări, reiese că pentru doua treimi dintre români răspunsul este afirmativ.

Cel mai recent studiu realizat in 16 tari in luna iulie a anului trecut de Mercury Research si asociatia de cercetare de piata, Global Market Research, in randul persoanelor care sunt preocupate de un regim alimentar sanatos arata ca produsele procesate si gata preparate pierd teren in favoarea mancarurilor gatite acasa cu ingrediente proaspete.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 7400 de persoane preocupate de o alimentatie sanatoasa, cu varste intre 18-65 de ani.

Romanii care sunt preocupati de o alimentatie corecta considera ca a manca sanatos inseamna, in primul rand, o dieta echilibrata si un meniu cu mai multe fructe si legume, dar si sa manance mancare proaspata si naturala, un consum redus de zahar si sa gateasca acasa.

Potrivit sursei citate, exista si exceptii, tari precum Japonia sau Turcia, unde pentru cei mai multi regimul alimentar a ramas la fel ca inainte.

La nivel global exista similaritati intre obiceiurile alimentare sanatoase si notiunea de ce inseamna a manca corect, cu toate acestea sunt si particularitati care au fost remarcate de la regiune la regiune.

Astfel, europenii apreciaza intr-o mai mare masura consumul de mancare proaspata si naturala, pe cand locuitorii din America de Nord sunt mai interesati de cerealele integrale si alimentele cu un continut scazut de sodiu, iar sud americanii pun mai mare pret pe diete cu un aport scazut de zahar si evitarea alimentelor prajite.

Cele mai frecvente masuri luate in ultima vreme de romanii preocupati sa manance sanatos au fost sa introduca in alimentatie mai multe fructe si legume (44%), sa reduca consumul de zahar (43%), sa manance mancare gatita preparata acasa (39%), precum si sa reduca alimentele procesate (35%). De asemenea, pestele a fost preferat in defavoarea altor tipuri de carne, au redus consumul de carbohidrati, de proteine animala sau consumul de lactate. La nivel global, eliminarea sau reducerea din dieta a alimentelor procesate a fost imbratisata de un sfert dintre persoanele care doresc sa manance sanatos.

Principalele motive pentru care romanii considera ca merita sa faca un efort sa manance sanatos sunt legate de starea de sanatatea pe termen lung si prevenirea problemelor medicale (26%), dar si de dorinta a se simti bine si de a avea mai multa energie (24%) sau pentru a slabi (22%). O sanatate buna este asociata cu mentinerea greutatii, o imunitate buna, energie sporita sau prevenirea afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, imbunatatirea sanatatii psihice si emotionale conteaza pentru o parte dintre respondenti.

In comparatie cu restul lumii, asiaticii sunt preocupati intr-o mai mare masura de functionarea buna a creierului, de imbunatatirea memoriei, concentrarii, sau functiilor cognitive, transmite sursa precizata.

Studiul a fost realizat in 16 tari, in luna iulie a nului trecut, de Mercury Research si asociatia de cercetare de piata, Global Market Research, in randul persoanelor care sunt preocupate de un regim alimentar sanatos arata ca produsele procesate si gata preparate pierd teren in favoarea mancarurilor gatite acasa cu ingrediente proaspete. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 7400 de persoane preocupate de o alimentatie sanatoasa, cu varste intre 18-65 de ani.

 

Ce masuri au luat romanii preocupati de alimentatie sanatoasa

Cele mai frecvente masuri luate in ultima vreme de romanii preocupati sa manance sanatos au fost sa introduca in alimentatie mai multe fructe si legume (44%), sa reduca consumul de zahar (43%), sa manance mancare gatita preparata acasa (39%), precum si sa reduca alimentele procesate (35%).

De asemenea, pestele a fost preferat in defavoarea altor tipuri de carne, au redus consumul de carbohidrati, de proteine animala sau consumul de lactate.

La nivel global, eliminarea sau reducerea din dieta a alimentelor procesate a fost imbratisata de un sfert dintre persoanele care doresc sa manance sanatos.

Motivatii si asteptari

Principalele motive pentru care romanii considera ca merita sa faca un efort sa manance sanatos sunt legate de starea de sanatatea pe termen lung si prevenirea problemelor medicale (26%), dar si de dorinta a se simti bine si de a avea mai multa energie (24%) sau pentru a slabi (22%).

O sanatate buna este asociata cu mentinerea greutatii, o imunitate buna, energie sporita sau prevenirea afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, imbunatatirea sanatatii psihice si emotionale conteaza pentru o parte dintre respondenti.

Este de remarcat ca in comparatie cu restul lumii, asiaticii sunt preocupati intr-o mai mare masura de functionarea buna a creierului, de imbunatatirea memoriei, concentrarii, sau functiilor cognitive.

Mai multe detalii puteţi afla de aici