Ce este boala celiaca? Boala celiaca poate sa ne omoare?

Ce este boala celiaca?

Boala celiaca (enteropatia sensibila la gluten, intoleranta la gluten,sprue celiac)  este o afectiune mediata imun, caracterizata printr-un proces inflamator al mucoasei intestinale , care apare la persoane cu predispozitie  genetica ,dupa ingerarea proteinelor de grau, secara sau orz.

De unde vine glutenul?

Sa luam exemplu bobul de grau. Acesta eset compus din invelid, endosperm si germene. In acest caz ne intereseaza structura endospermului care este:

 

Endospermul = proteine + carbohidrati si vitamineimage001

Proteinele continute de acesta sunt GLIADINA + GLUTENINA. Acestea fac faina, materia prima cea mai potrivita pentru a face paine. GLIADINA da aluatului vascozitate si GLUTENINA da elasticitate. Dintre cele doua componente GLIADINA este direct implicata in patogenia bolii si declanseaza raspunsul autoimun al orgnismului. Ea nu este degradata de enzimele digestive si este usor confundata de sistemul imunitar ca fiind un „parazit” ce trebuie eliminat rapid din organism.

Surse principale de gluten

GRAU; ORZ; OVAZ; SECARA

Diagnosticare.

Diagnosticarea bolii celiace este relativ simpla in cazurile tipice, caracterizata prin elementele clasice ale diareei cronice, durere si distensie abdominala, scadere in greutate. In orice caz, cei mai multi pacienti au boala celiaca atipica, cu putine sau fara simptome gastrointestinale si o predominanta a caracteristicilor extraintestinale (ex. anemia feripriva). Pacientii cu boala celiaca sunt predispusi catre dezvoltarea complicatiilor pe termen lung (ex. boli autoimune sau cancere), care sunt responsabile pentru o rata a mortalitatii mai ridicata decat cea a populatiei generale.

 • Renuntarea la gluten pare ca ofera protectie impotriva complicatiilor pe termen lung, si este baza tratamentului pentru boala celiaca.
 • Limba a fost cea mai frecvent afectata dintr-o serie de 128 de pacienti cu boala celiaca care au fost examinati pentru leziuni mucosale orale si simptome, cu 29.6% din pacienti descriind iritatie sau o senzatie de arsura, iar 8.6% avand eritem sau atrofie.
 • Dovezi solide in sprijinul investigatiilor de rutina la pacientii cu boala celiaca cu leziuni atrofice ale limbii, nu exista.
 • Cu toate acestea, declaratia consensuala Institutului National de Sanatate asupra bolii celiace afirma ca „Singurul si cel mai important pas este mai intai de a considera maladia prin recunoasterea nenumaratelor caracteristici clinice.„


Noutati

Vom incerca sumarizarea caracteristicilor clinice si de diagnostic ale bolii celiace (BC), si de asemeni ale noilor descoperiri cu referire la manifestarile extraintestinale. Boala celiaca este o enteropatie mediata imun, provocata de intoleranta permanenta la gluten. In ultimii ani diagnosticarea a devenit din ce in ce mai frecventa datorita recunoasterii unor “noi” simptome si manifestari extraintestinale asociate. Boala celiaca clasica este dominata de simptome si sechele ale malabsorbtiei gastrointestinale. In „formele atipice” predomina de obicei caracteristicile extraintestinale, cu putine sau fara simptome gastrointestinale. Boala celiaca silentioasa se refera la pacientii asimptomatici cu test serologic pozitiv si atrofie vilozitara constatata la biopsie. Aceasta forma este detectata prin investigarea persoanelor cu grad ridicat de risc, sau atrofia vilozitara ar putea fi ocazional identifi.

Boala celiacaHISTOPATOLOGIE

 • Marsh 0: aspect normal
 • Marsh 1: enterită limfocitară (acumulare de limfocite intraepiteliale)
 • Marsh 2: la stadiul 1 se adaugă hiperplazie criptică
 • Marsh 3: modificările din stadiul 2 şi atrofie vilozitară care poate fi:
  • A – parţială
  • B – subtotală
  • C – totală

Boala celiaca poate fi asociata cu:

 • DIABET ZAHARAT DE TIP 1
 • TIROIDITA AUTOIMUNA
 • POATE APAREA IN CADRUL SINDROMULUI DOWN