Aciditatea stomacală și cancerul de stomac

A lua în mod frecvent anumite medicamente contra arsurilor la stomac ar putea crește șansele de cancer de stomac, sugerează noile cercetări realizate în acest domeniu. Riscul de apariție a cancerului este direct proporțional cu timpul și frecvența cu care au fost luate aceste medicamente, numite și inhibitoare ale pompei de protoni (IPP).

 Autorii studiului au remarcat faptul că acest risc a cancerului de stomac a crescut între două și opt ori, potrivit cercetărilor realizate în acest sens. Deși riscul relativ pare ridicat, riscul absolut a fost mai mic. Dar riscul relativ a fost statistic semnificativ, în mod special pentru persoanele infectate cu Helicobacter pylori, o bacterie relaționată de cercetători cu cancerul de stomac.

 „Cu toate că IBP este unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente pentru a trata boala de reflux și dispepsie, medicii ar trebui să fie atenți atunci când prescriu IBP pe termen lung, chiar și în cazul pacienților cu bacteria Helicobacter Pylori eradicată“, a afirmat dr. Wai Keung Leung, cercetător principal și profesor de gastroenterologie din cadrul Universității din Hong Kong.

 

 Eliminarea lui Helicobacter Pylori reduce în mod semnificativ riscul de apariție a cancerului la stomac, a remarcat dr. Leung. Dar chiar și după tratarea bacteriei H. Pylori, multe persoane încă dezvoltă cancer de stomac. Cu toate acestea, studiul menționat anterior nu a putut demonstra că IBP cauzează cancer la stomac, doar că există o asociere între acestea. Medicamentele din gama IBP sunt în general considerate sigure.

 "Recomandarea pentru utilizatorii medicamentelor de tip IBP, în special cei care au avut infecție cu H. Pylori în trecut, este să fie precauți cu utilizarea prelungită a acestora", a menționat dr. Leung.

 "În experiența mea, am văzut că medicina evoluează, iar cel mai important lucru pe care încerc să-l păstrez mereu în atenție este faptul că, deși există mai multe studii, iar tratamentele evoluează, trebuie să adaptăm fiecare tratament în mod individual", a declarat dr. Sherif Andrawes, director de endoscopie la Spitalul Universitar din Staten Island, New York City.

 Chiar și cu acest nou studiu, „există situații medicale în cazul cărora este necesară terapia cu medicamente de tip IBP, iar riscul apariției efectelor secundare este mai mic decât riscul de sângerare sau de apariție a cancerului în altă zonă a cancerului tractului gastro-intestinal“, a continuat dr. Andrawes. De exemplu, a explicat el, medicamentele pot ajuta la suprimarea acizilor gastrici și la protejarea împotriva cancerului esofagian, în cazul pacienților diagnosticați cu esofag Barrett.

 Dar, „de asemenea, dacă un pacient prezintă simptome de reflux, încercați mai întâi să îi subliniați importanța schimbării stilului de viață și a dietei, mai degrabă decât inițierea tratamentului cu IBP“, a mai adăugat dr. Andrawes.

Studii îngrijorătoare privind cancerul de stomac

 Cancerul de stomac este a treia cauză principală de deces din lume, a remarcat dr. Andrawes, iar studiile anterioare au găsit o legătură între IBP și cancerul de stomac. Dar rolul bacteriei Helicobacter Pylori a fost mai puțin clar.

 Pentru a încerca să evalueze rolul jucat de bacterii, dr. Leung și colegii săi au comparat utilizarea medicamentelor de tip IBP cu alte medicamente utilizate pentru reducerea acidului gastric, respectiv cu antagoniști ai receptorilor histaminici H2. Studiul a urmărit aproape 63.400 de pacienți tratați cu o combinație dintre un IBP și două antibiotice pentru a distruge bacteria H. Pylori. Tratamentul a fost administrat timp de șapte zile între anii 2003 și 2012. Pacienții au fost urmăriți timp de șapte ani, până când participanții au dezvoltat cancer la stomac, au decedat sau s-a încheiat studiul. În tot acest timp, mai mult de 3.200 de persoane au luat IBP-uri timp de aproape trei ani, în timp ce aproape 22.000 au luat medicamente blocante a H2.

 În total, 153 persoane au dezvoltat cancer la stomac după ce au fost tratate cu un singur medicament de tipul IBP și două antibiotice. Niciunul dintre acești pacienți nu a fost testat pozitiv pentru bacteria H. Pylori, dar toți au avut gastrită cronică (inflamația mucoasei stomacului).

 Administrarea IBP-ului a fost asociată cu mai mult de un dublu risc de apariție a cancerului de stomac, în timp ce blocarea H2 nu a fost asociată cu niciun risc crescut de cancer, au constatat cercetătorii. În plus, persoanele care au luat IBP în fiecare zi au avut de patru ori mai mare riscul de a dezvolta cancer la stomac, comparativ cu cele care au consumat medicamentul doar o dată pe săptămână. Și cu cât a fost mai lungă perioada de administrare a IBP-urilor, cu atât a fost mai mare riscul de a dezvolta cancer de stomac, au constatat rezultatele.

 Astfel, riscul de apariție a cancerului de stomac a crescut de cinci ori după mai mult de un an, de mai mult de șase ori după doi sau mai mulți ani și de mai mult de opt ori după trei sau mai mulți ani, a afirmat dr. Leung. Rapoartele medicale recente au mai relaționat, de asemenea, utilizarea pe termen lung a IBP-urilor cu pneumonia, atacul de cord și fracturile osoase, a adăugat dr. Leung. Raportul menționat anterior a apărut în ediția din 31 octombrie a anului trecut în revista Gut.