Tumori maligne - tumori benigne, 7 diferente

Rate this item
(0 votes)

Diferențele dintre tumorile benigne și cele maligne sunt mai multe, în funcție de mai diverși factori. De fapt, fiecare cancer poate avea caracteristici diferite, în funcție de mutațiile celulelor tumorale. Imprevizibilitatea acestei boli este unul dintre cei mai înspăimântători factori, deoarece îngreunează tratarea și provoacă incertitudine în prognosticul bolii.

 Cancerul este o boală care afectează toate organismele vii multicelulare (cu unele excepții rare, precum unii șobolani, care sunt incredibil de rezistenți la dezvoltarea tumorilor). La nivel global în 2018 au fost peste 9 milioane de decese cauzate de cancer. 1 din 6 decese la nivel global sunt datorate acestei boli.

 Corpul nostru funcționează ca o populație de organisme. De fapt, toate celulele noastre sunt vii, iar organismele multicelulare apar probabil din comunități de organisme unicelulare, care se reunesc pentru a-și îmbunătăți supraviețuirea.

 Studii recente realizate pe alge unicelulare arată că acest tip de asociații de organisme multicelulare pot apărea prin procese evolutive comune și foarte rapide. Ființele vii multicelulare sunt practic un grup care funcționează foarte bine, atât timp cât toate celulele decid să coopereze între ele și să își îndeplinească funcțiile.

 Dar ce se întâmplă când o celulă sau un grup de celule decid să nu mai coopereze? Evident, celulele nu gândesc și nu ar trebui să le atribuim intenția, dar acest lucru se întâmplă atunci când începe să se formeze o tumoare. Am putea defini o tumoare ca un grup de celule care au încetat să îndeplinească ordinea stabilită în organism și au început să se reproducă incontrolabil. Acest nou grup de celule poate cauza diferite probleme în organism, în funcție de mai mulți factori, precum poziția lor în corp sau „gradul de lipsă de control” pe care îl prezintă.

        

                Diferențele dintre o tumoare benignă și una malignă

 A vorbi despre cancer este aproape la fel ca a vorbi despre tumorile maligne. Nu trebuie să confundăm termenul de tumoare cu termenul de cancer, deoarece acesta din urmă implică anumite caracteristici care îl diferențiază și îi conferă mai mult pericol decât tumora benignă, despre care vom discuta în continuare. În general, deși ambele cazuri înseamnă o creștere necontrolată a celulelor, caracteristicile care le diferențiază sunt cele care fac cancerul să fie o boală periculoasă și, în unele cazuri, letală.

1. Diferențele în materialul genetic

 Rădăcina diferențelor dintre caracteristicile tumorilor benigne și cele maligne este materialul lor genetic. Cancerele și tumorile apar deoarece mutațiile se acumulează în unele celule, iar sistemele noastre de reparare a ADN-ului și de detectare a celulelor mutante (ultima funcție este îndeplinită de sistemul imunitar) nu sunt capabile să le detecteze și să le elimine la timp.

 În fiecare zi, corpul nostru elimină celulele care pot deveni tumori. Când aceste celule nu sunt detectate, ele acumulează mutații până când apare o creștere necontrolată a celulelor tumorale. Celulele unei tumori maligne sunt, la nivel genetic, mai instabile. Acest lucru înseamnă că materialul lor genetic este mai schimbat decât al tumorilor benigne. Un material genetic instabil le oferă o mai mare variabilitate genetică. Această variabilitate le oferă mai multe posibilități că în cadrul populației tumorilor maligne să apară mutații care favorizează supraviețuirea tumorilor, crescând „malignitatea” acestora. În plus, s-a observat că unele tumori maligne prezintă mutații care servesc la promovarea instabilității genetice, accelerând apariția de mutații benefice tumorilor.

2. Diferențele în capacitatea invazivă

 Una dintre cele mai importante diferențe între o tumoră benignă și una malignă este capacitatea tumorilor maligne de a coloniza alte țesuturi din apropiere. Ca regulă generală, o tumoră benignă nu va putea coloniza alte țesuturi și va rămâne în locul în care a apărut, chiar dacă continuă să crească.

3. Diferențele în rata de creștere

 O tumoră benignă va crește, de obicei, într-un ritm mult mai lent decât o tumoră malignă.

4. Capacitatea metastazică

 O altă caracteristică foarte importantă care diferențiază cancerul de tumorile benigne este capacitatea tumorilor maligne de a invada zone ale corpului departe de tumora inițială. Acest proces se numește metastază și este destul de periculos, deoarece înseamnă că celulele tumorale pot călători prin sistemul limfatic sau prin fluxul sanguin pentru a ajunge în alte părți ale corpului, unde se vor dezvolta tumori secundare, agravând patologia.

5. Capacitatea de a secreta anumite substanțe

 Ca regulă generală, tumorile benigne nu sunt capabile să secrete substanțe care afectează funcționarea generală a organismului. În schimb, tumorile maligne (se consideră că aproximativ în 20% din cazuri) sunt capabile să secrete substanțe care pot dezechilibra restul funcțiilor naturale ale organismului. Acest sindrom se numește sindrom paraneoplastic și poate provoca un număr mare de simptome diferite în funcție de substanța secretată de tumoră. Aceste simptome paraneoplastice pot afecta, de exemplu, pielea, hormonii, sistemul digestiv, nervii, celulele sanguine și sistemul imunitar.

6. Capacitatea de remisie

După îndepărtarea chirurgicală a tumorii benigne, reapariția acesteia este o posibilitate foarte îndepărtată. În schimb, în tumorile maligne, reapariția acestei tumori este o realitate de care trebuie să se țină seama cu mare precauție. Din acest motiv, cei care au suferit de cancer ar trebui să monitorizeze recurența tumorilor, astfel încât, dacă acestea reapar, să poată fi tratate mai rapid și mai ușor.

7. Necesitatea unei intervenții medicale

 O tumoră malignă are nevoie de o intervenție medicală, altfel va continua să crească și să se extindă în tot corpul. Din acest motiv, mai multe tipuri de terapii agresive (chimice, radioactive, imunoterapie, etc.) sunt utilizate pentru a încetini creșterea tumorii sau pentru a reduce dimensiunea acesteia înainte de operație. O tumoră benignă, pe de altă parte, nu necesită intervenție chirurgicală urgentă, cu excepția cazului în care localizarea acesteia este problematică.